Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ένα ακόμα κείμενο για τη formula1 και για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπλασης

Φόρμουλα 1 στη Δραπετσώνα; Μέρος 2ο. πηγή σταγόνα
Το Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας αποφάσισε, στις 18/1, να δεχτεί την πρόταση του δημ. συμβούλου Γ. Τσιρίδη για τη δημιουργία, στο πλαίσιο του δήμου, μιας "Ανοιχτής Επιτροπής για το θέμα της Ανάπλασης". Αυτή η επιτροπή, που αποφασίστηκε να λειτουργεί με επικεφαλής το Δήμαρχο, θα μπορεί - εκτός των άλλων - να εισηγείται στο Δημ. Συμβούλιο τις όποιες αποφάσεις της.

Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα ευτράπελα. Διότι οι αγοραφοβικοί σύμβουλοι τη θέλουν σα μια περίληψη του Δημ. Συμβουλίου, με τους απαραίτητους μαϊντανούς, και οι ανοιχτόμυαλοι, ανάμεσά τους και ο εισηγητής, τη θέλουν με τη δυνατότητα να αυτοπροτείνεται, ως μέλος της, και όποιος επιθυμεί να δουλέψει για το θέμα αυτό.
 Μέσα στην ομίχλη αυτής της κόντρας, ειδοποιήθηκα για την πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Ανάπλασης του Δήμου που θα γινόταν την Παρασκευή 3/2. Για να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες για το χαρακτήρα αυτής της συνάντησης, συμφωνήσαμε οι παρευρισκόμενοι, να δηλωθούμε ως ανήκοντες στη γνωστή ελληνική κατηγορία «Βρήκαμε την πόρτα ανοιχτή και μπήκαμε». Η συνάντηση αυτή, σε μικρογραφία, ανήκει στους τρόπους που λειτουργούμε και που, όταν γίνονται αντιληπτοί από τους Γερμανούς, παθαίνουνε οι άνθρωποι, και με το δίκιο τους, μικρά απανωτά εγκεφαλικά.

Μπήκαμε, λοιπόν, και κάτσαμε καμιά 15αριά άτομα – οι περισσότεροι γνώριμοι Αναπλασιακοί απ’ τα παλιά. Το σημαντικό ήταν η παρουσία του κ. Θανάση Παπαθεοδώρου. Ο κ. Παπαθεοδώρου είναι αρχιτέκτονας και είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της πρότασης για την κατασκευή πίστας Φόρμουλας 1 στην περιοχή της Ανάπλασης. Αν και δεν είχαμε ενημερωθεί για την παρουσία του, ο άνθρωπος είχε προσκληθεί για να μας παρουσιάσει την πρότασή του και για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Όποιος ενδιαφέρεται να δει αναλυτικά κάποια στοιχεία αυτής της πρότασης μπορεί να τα βρει στην ιστοσελίδα: dielpisformula1.

Στο θέμα μας τώρα. Η συνάντηση μπορούμε να πούμε ότι πήγε καλά. Ο κ. Παπαθεοδώρου και η συνεργάτης του ήταν αναλυτικοί και οι ερωτήσεις και οι απόψεις των παρευρισκομένων ήταν καλές. Στην αρχή, μας έκανε μια μικρή εισαγωγή για τους αγώνες αυτούς και τα θετικά που προκύπτουν για όλους τους κλάδους και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με μηχανές κίνησης, μιας και σ’αυτούς τους αγώνες δοκιμάζονται συνεχώς καινούργιες ιδέες. Επίσης, μας είπε πως η απόφαση που πάρθηκε τελευταία, να είναι και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός Ολυμπιακό άθλημα, είναι ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της ιδέας του.

Τι έμαθα, ο άσχετος, στη συνάντηση αυτή για τις Φόρμουλες 1; Έμαθα πως, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο, γίνονται σε όλον τον κόσμο αγώνες Φόρμουλα 1, σε 20 πόλεις. Από αυτές, οχτώ γίνονται στην Ευρώπη. Ο πιο γνωστός σ’ εμάς αγώνας Φόρμουλα 1 είναι αυτός του Μόντε Κάρλο, από τους λίγους που χρησιμοποιούνται ως πίστα οι δρόμοι της πόλης. Η δικιά μας, αν γίνει, περίπου τέτοιου τύπου θα είναι, μιας και το 70% της διαδρομής, θα είναι τμήμα της παραλιακής λεωφόρου της Δραπετσώνας, Α. Παπανδρέου και του ΟΛΠ. Η πίστα θα έχει συνολικό μήκος 5200μ. Έμαθα, επίσης, πως μόνο δύο από όλους τους αγώνες Φόρμουλα 1 τις εκμεταλλεύονται ιδιώτες. Η δικιά μας, αν γίνει, τέτοιου τύπου θα είναι. Ανεπίσημα, η Κεντρική Γερμανική Τράπεζα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το κόστος της, κατά τον εισηγητή, αγγίζει τα 500 εκ. ευρώ.

Το σε ποιες πόλεις γίνονται αγώνες Φόρμουλα 1, το αποφασίζει η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ( FOKA), της οποίας επικεφαλής είναι ο Άγγλος κ. Μπέρνι Έκλεστον. Η FOKA, είναι μία παγκόσμια ένωση, που έχει τον έλεγχο και την εμπορική εκμετάλλευση αυτών των αγώνων. Στο παιχνίδι των αγώνων αυτών εμπλέκεται και η FIA, δηλαδή η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου. Ο ρόλος της FIA, σε πρώτη φάση, είναι να πραγματοποιεί τον τεχνικό έλεγχο των υποψηφίων προτάσεων, για τη διοργάνωση αυτών των αγώνων. Στη FIA έχει αποσταλεί ο φάκελος υποψηφιότητας και τα πρώτα δημόσια σχόλια του προέδρου της, του Γάλλου κ. Ζαν Τόντ, ήταν ενθαρρυντικά. Ο φάκελος της υποψηφιότητας της Δραπετσώνας παραδόθηκε τέλη Οκτωβρίου και στον κ. Έκλεστον και επίσημα υποστηρίζεται από το γραφείο του κ. Παπαθεοδώρου DIELPIS, από τον πρόεδρο της ΕΛΠΑ κ. Β. Δεσποτόπουλο και από τον Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λ. Τζανή. Η απόφαση αναμένεται μέσα στην άνοιξη και υπάρχουν ακόμα εννιά (9) υποψηφιότητες.

Τέλος, τις τρεις μέρες που διεξάγεται ο επίσημος αγώνας και για περίπου δυο ώρες που κρατάει η αναμέτρηση, ο θόρυβος είναι εξαιρετικά ισχυρός, ακούγεται σε μεγάλη απόσταση και δεν είναι απορροφήσιμος. Τις άλλες φορές, που γίνονται οι ελεύθερες δοκιμές, ανεπίσημοι αγώνες και προπονήσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, ο θόρυβος είναι αισθητά πιο ήπιος και δεν θα ενοχλεί την πόλη.

Τι άλλο από τα βασικά μας είπε ο κ. Παπαθεοδώρου: Οι πίστες της Φόρμουλα 1 έχουν και τα παρελκόμενά τους. Εξέδρες – μόνιμες, λυόμενες και διαμορφωμένα σημεία για «ελεύθερη» παρακολούθηση , για 130.000 θεατές - κτίριο δημοσιογράφων, αποθήκες, γκαράζ και αίθουσες συνεργείων και αλλαγών ( pit sτop), ξενοδοχείο, εστιατόρια, καφετέριες και διάφορα σχετικά καταστήματα. Στην πρόταση του κ. Παπαθεοδώρου για το πεντάστερο ξενοδοχείο, προτείνεται το διατηρητέο κτίριο του Γυαλάδικου και του διπλανού της Ηλεκτρογεννήτριας. Τμήματα των κτιρίων του Τσιμεντάδικου προτείνονται για τη δημιουργία ενός Μουσείου Ελληνικής Μυθολογίας. 
Τέλος, η παραλία γεμίζει με προβλήτες και προεκτάσεις ικανές να δέχονται κρουαζιερόπλοια, γιοτ και διάφορα άλλα σκάφη. Στην ουσία, όλη η ακτογραμμή μαζί με τις προεκτάσεις μέσα στη θάλασσα, θα είναι μια τεράστια μαρίνα, κάτι που το ονειρεύεται και ο ΟΛΠ. Ως προς το πράσινο, προτείνεται ένα ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου, περίπου 100στρ., και περίπου άλλα τόσα χαμηλού πρασίνου, με ευθύνη κατασκευής τους από τους εκμεταλλευτές της Φόρμουλα 1. Εδώ ο εισηγητής τόνισε πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι το υπέδαφος ενός μεγάλου τμήματος των Λιπασμάτων είναι εις βάθος μολυσμένο εξ αιτίας της ταφής των ερειπίων του εργοστασίου που έκανε η εταιρεία Πρότυπος - θυγατρική της Εθνικής – το 2003. Σε περιπτώσεις σαν κι αυτή και αν αποδειχθεί αληθινή η εκτίμηση του κ. Παπαθεοδώρου, εισαγγελέας, κύριοι της κυβέρνησης και της Δημ.Αρχής, επεμβαίνει; Τέλος, για την κατασκευή και τη λειτουργία αυτού του σχεδίου, προβλέπεται η δημιουργία πάνω από 3500 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Παπαθεωδώρου αισιοδοξεί ότι ο κ. Έκλεστον θα μας ανάψει το πράσινο φως. Επίσης, υποστήριξε πως -και σε πολιτικό επίπεδο- άρχισαν να υποστηρίζουν την πρότασή του κάποια υψηλόβαθμα στελέχη, όπως οι κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκης, Γερουλάνος, Χρυσοχοϊδης καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Π., κ. Ανωμερίτης – καλέ τι σύναξη μπουμπουκιών είναι αυτή; Όσο για τους ιδιοκτήτες γης, η αίσθησή του, από τις πρώτες επαφές που έκανε, είναι πως άρχισαν να βλέπουν την πρόταση αυτή με καλό μάτι.

Ο κ. Παπθεοδώρου μάς εξήγησε πως τα άμεσα κέρδη, όπως και οι ζημιές, από τους αγώνες αυτούς αφορούν αυτούς που έχουν την εξουσιοδότηση για την εκμετάλλευσή τους. Ανάλογα, δηλαδή, αν είναι το κράτος ή οι ιδιώτες. Τα έμμεσα όμως κέρδη για τις περιοχές όπου διεξάγονται αυτά τα γκραν πρι είναι μεγάλα. Περίπου εξακόσια εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο είναι οι τηλεθεατές που παρακολουθούν κάθε φορά τους αγώνες αυτούς. Ασυζητητί τεράστια διαφήμιση και μεγάλη προβολή για τους τόπους των αγώνων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
 Το γεγονός πως η προτεινόμενη περιοχή της Δραπετσώνας είναι δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, από όπου υπολογίζεται ότι ως το 2020 θα ταξιδεύουν κάθε χρόνο γύρω στα 20εκ. τουρίστες, κάνει τον τόπο αυτό πόλο έλξης και άλλων επισκεπτών. Αυτονόητο είναι πως ένα μέρος της τουριστικής κίνησης εξαιτίας των αγώνων και των άλλων δραστηριοτήτων θα διαχέεται και στους γύρω δήμους, αν αυτοί ανταποκριθούν σ'αυτήν την πρόκληση. Και ο κ. Παπαθεοδώρου έκλεισε, απαντώντας στην ερώτησή μας ποιοι πληρώνουν την αληθινά πολυέξοδη εργασία που έχει κάνει η ομάδα του όλο αυτόν τον καιρό, πως δεν έχει πληρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε από κανέναν