Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μετά την πρόταση για formula1 και πρόταση για διαδημοτική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!!!


Πάντως από φαντασία πάμε καλά! 
Μετά την πρόταση για  formula1 στη Δραπετσώνα, τώρα θα έχουμε να παλεύουμε και την πρόταση για διαδημοτική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!!! 

Η Δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας ...πρωτοπορεί! Κάλεσε τους Δήμους που εμπλέκονται γεωγραφικά με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και πρότεινε να προετοιμάσουν φάκελο για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2020.

Μια μικρή λεπτομέρεια μόνο, αν διαβάζουμε σωστά στο δελτίο τύπου στη συνάντηση δεν υπήρχε αντιπρόσωπος του ιστορικού Δήμου Σαλαμίνας και του γειτονικού Δήμου Περάματος!
Παλαιότερα δημοσιεύσαμε  κείμενο για ανάλογη πρωτοβουλία του Δήμου Σαλαμίνας που ίδρυσε το "Δίκτυο πόλεων που συμμετείχαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας" με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος.
 Συμμετέχει ο Δήμος Σαλαμίνας στην πρωτοβουλία του Δήμου μας ή θα έχουμε καμιά καινούργια ναυμαχία; Γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο; Έχει προϋπολογιστεί το κόστος διεκδίκησης;

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Η ανάδειξη όλων των Δήμων, που εμπλέκονται γεωγραφικά με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020, προτάθηκε από τον δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας Λουκά Τζανή σε μια πρώτη συνάντηση 10 δήμων.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας και διοργανώθηκε από την αντιδήμαρχο δημοσίων σχέσεων Μαρία Μαϊλη και της προέδρου της δημοτικής κοινότητας Αργυρώς Αναγνωστάκη.Η συνάντηση έγινε όπως μεταξύ άλλων τόνισε η κ. Μαρία Μαϊλη: «για να γνωριστούμε μεταξύ μας, να αναδείξουμε το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, συνδιοργανώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις και να προετοιμάσουμε φάκελο για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2020.»

 Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν θετικά στην ιδέα της πρότασης για την διαδημοτική επιτροπή και συμφώνησαν ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ένας δήμος μόνος δεν μπορεί να πετύχει πολλά μόνος του. Έτσι έκαναν προτάσεις και τόνισαν την αναγκαιότητα σύστασης ενός φακέλου που θα υποβληθεί στην ΕΕ, ικανός να επιτρέψει την διεκδίκηση και τελικά την απόδοση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος  κ. Λουκάς Τζανής ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το μεγαλύτερο ναυτικό γεγονός στην ιστορία των Ελλήνων πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί στο μέγεθος που του αξίζει. Τοπικά να αναδειχθεί από ξεχωριστές εκδηλώσεις των Δήμων αλλά και υπερτοπικά με μια διαδημοτική συνεργασία με την ευκαιρία των 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πρέπει να υπάρχει ένα όραμα για αυτήν την επέτειο, επειδή δίνει την ευκαιρία μέσα από μια Διαδημοτική Δράση να καταστήσουμε το χώρο που έγινε η ναυμαχία μοχλό ανάπτυξης, να τον συνδέσουμε με τα ιστορικά μνημεία κάθε δήμου, να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του πολιτιστικού τουρισμού και πολλά άλλα.

Εμείς σαν Κερατσίνι –Δραπετσώνα κάναμε τα πρώτα βήματα που τα θεωρούμε σημαντικά. Προβάλαμε τηλεοπτικά το τάφο του Θεμιστοκλή στην περιοχή του πρώην εργοστασίου των Λιπασμάτων πήραμε τη σημερινή πρωτοβουλία για τη δημιουργία οργανωτικής επιτροπής δικτύου δέκα Δήμων που εμπλέκονται γεωγραφικά με το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, διοργανώσαμε  μια σημαντική ημερίδα για την Ναυμαχία στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες του Αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Διάλογοι για τη Σαλαμίνα». 
Σ΄ αυτήν την ημερίδα οι δημότες μας υπέδειξαν αξιόλογες προτάσεις όπως για παράδειγμα τη διεξαγωγή λαμπαδηδρομίας κάθε χρόνο που θα ξεκινάει από το Παλαιό Φάληρο, θα συνεχίζει έως το Πέραμα και από εκεί με την τριήρη θα κατευθύνεται στη Σαλαμίνα, όπου και θα ολοκληρώνεται με το άναμμα της Φλόγας στο βωμό των Σαλαμινομάχων.»

Και συνέχισε λέγοντας: «αναφορικά με τη κατάθεση της πρότασης μας για διαδημοτική συνεργασία και ανάδειξη της περιοχής σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θεωρούμε ότι με σοβαρότητα και οργανωμένο σχέδιο και ασφαλώς σκληρή δουλειά θα το πετύχουμε, μιας και η ΕΕ διακατέχεται από το πνεύμα συνεργασίας ώστε να μπορεί να εκτιμήσει τη λογική της πρότασης από ένα Δίκτυο Πόλεων. 
Είμαστε σήμερα εδώ για να καταγράψουμε απόψεις, μέχρι την επόμενη φορά που θα συγκεντρωθούμε ξανά όλοι μαζί. Να ξέρετε ότι εμείς σαν Δήμος δεν διεκδικούμε την πρωτοκαθεδρία αλλά παλεύουμε για τη συνεργασία.»

Τη συγκέντρωση εκπροσώπησαν οι Δήμοι ως εξής:Από το Δήμο Αθηναίων η κ  Καλλιόπη Ανδριοπούλου, από το Δήμο Ασπροπύργου η κ. Κατερίνα Καρλαύτη και ο κ. Στέλιος Αλμπάντης, από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου η κ. Σοφία Φράγκου, από το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου ο κ. Στάθης Καραβασέλας ενώ μηνύματα έστειλαν και άλλοι Δήμοι.πηγή