Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

2 βήματα μπροστά και 3 πίσω! Η διαχείριση της υπόθεσης με τον ΟΛΠ και η αβάσταχτη ελαφρότητα των «χειροκροτητών»!

Όταν πριν από δέκα μέρες ακούσαμε για το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, μέρα μεσημέρι στο χώρο μάλιστα του πρώην Δημαρχείου Δραπετσώνας, χώρο συμβολικό μιας και γειτνιάζει με εγκαταστάσεις ΟΛΠ, όταν ακούσαμε σκληρές δηλώσεις, όταν είδαμε και το ρήγμα που πρόσκαιρα δημιουργήθηκε στις τάξεις της αντιπολίτευσης θεωρήσαμε ότι κάτι σπουδαίο συμβαίνει.
Όμως γρήγορα επαληθεύτηκε η γνωστή φράση  «ότι είναι ωραίο δεν κρατάει πολύ»! Δεν μένουμε τόσο στο ύφος της ανακοίνωσης του ΟΛΠ και το σαφές ξεκαθάρισμα ότι όλα έγιναν κάτω από απόλυτη νηφαλιότητα των εμπλεκομένων, αυτό που πραγματικά μας παραξένεψε ήταν η ικανοποίηση που εισπράξαμε από τις ανακοινώσεις της  Δημοτικής αρχής και μεμονωμένων ατόμων που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Υποθέσαμε μάλιστα ότι κάτι σπουδαίο, χειροπιαστό είχε προκύψει και πραγματικά εντυπωσιασμένοι από την αλλαγή στάσης γράψαμε την επομένη. «Όλα καλά! Όλα πολύ καλά! Επιτροπές, θετικές προτάσεις, αντισταθμιστικά οφέλη, αποστάσεις από τα παλιά "κακά" σχέδια του ΟΛΠ. Έπιασαν τόπο τα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια θα έλεγε ο ανυποψίαστος, έπιασαν τόπο οι πολεμικές ανακοινώσεις! Τελικά ήταν εύκολο...Μακάρι να είναι και αληθινό!»

Η προσεκτική μελέτη όμως των ανακοινώσεων δε δικαιολογεί τόση εφορία. Απεναντίας μάλιστα θα λέγαμε ότι χρειάζεται σκέψη και προβληματισμός. 
Γιατί δυστυχώς μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων, «τα πολεμικά ανακοινωθέντα», «τις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής» φθάσαμε στο σημείο από το οποίο είχαμε ξεκινήσει! Αυτό προκύπτει από τα επίσημα κείμενα που διαβάζουμε, εκτός και αν υπάρχουν και «κρυφά χαρτιά» που δεν τα γνωρίζουμε. 

Τι αποφασίστηκε λοιπόν:
  • Προχωράνε τα έργα της α' φάσης στο  κομμάτι κοντά στην ιχθυόσκαλα στα οποία ο δήμος ήταν αντίθετος.
  • Αναστέλλονται τα έργα της β’ και γ’ φάσης τα οποία είχαν προγραμματιστεί για να γίνουν ούτως ή άλλως την περίοδο 2015-2025, γιατί υπάρχει χρόνος για συζήτηση.
  • Προχωράει κανονικά η πολιτιστική ακτή,
  •  Για τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν υπάρχει επίσημη δέσμευση,  αλλά καταγραφή –παρουσίαση αυτών που έχει δώσει ο ΟΛΠ στο Δήμο τα τελευταία χρόνια
  •  Για την ανάπλαση ο ΟΛΠ δηλώνει ότι προκάλεσε  κοινή σύσκεψη των ιδιοκτητών της περιοχής λιπασμάτων για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες που έχουν γίνει για τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου στη λιμενοβιομηχανική περιοχή των Λιπασμάτων με χώρους πρασίνου, παραλιών χώρων περιπάτου, αναψυχής, εστίασης και μαρίνας.
  • Και τέλος θα υπάρξουν κοινές επιτροπές ώστε να καταρτισθεί κατάλογος με το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος,\.



Γιατί έπρεπε να στηθεί όλο αυτό το πανηγύρι για να ξαναγυρίσουμε σε ότι ίσχυε;

Ξεπερνάμε βέβαια εκτός  όλων των άλλων, τις απαραίτητες  νουθεσίες με τις οποίες καταλήγει το τελευταίο δελτίο τύπου του ΟΛΠ προς την εκλεγμένη δημοτική αρχή! «Όπως και προφορικά σας τόνισα, τόσο ο ΟΛΠ Α.Ε. όσο και εγώ προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας για την προώθηση του κοινού καλού. Με μια προϋπόθεση: Να προηγείται ο διάλογος και η διαβούλευση των όποιων αντιπαραθέσεων.

Συμπερασματικά  επισημαίναμε ότι για ένα πλατύ υποψιασμένο κοινό η διαχείριση της υπόθεσης με τον ΟΛΠ, έτσι όπως εξελίχτηκε και μακάρι να κάνουμε λάθος ήταν 2 βήματα μπροστά και 3 πίσω! 
 2 βήματα γιατί ακούστηκε πρόσκαιρα ένας λόγος ασυνήθιστος και δυναμικός που προβλημάτισε (;) την εξουσία και έδωσε ελπίδες στους ρομαντικούς  και 3 βήματα πίσω,  γιατί ουσιαστικά επιστρέψαμε «με χειρότερους όρους» στην αρχική κατάσταση και μάλιστα χάνοντας το πλεονέκτημα των «σκληρών» διαπραγματευτών. 
Τέλος για την αβάσταχτη ελαφρότητα των όπου γης «χειροκροτητών» τι να πούμε; Μακάρι  να  δικαιωθούν!


Το ιστορικό της υπόθεσης μέσα από δελτία τύπου που αναρτήθηκαν στο Blog για τις δικές σας συγκρίσεις και συμπεράσματα!

Αρχική θέση του ΟΛΠ που εκφράστηκε και μέσα από το Δελτίο τύπου. "Σχετικά με το Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Κερατσινίου (29.01.11) από τον ΟΛΠ Α.Ε. γίνονται γνωστά τα ακόλουθα

28-01-2011: Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισμα καταπέλτης καμία σχέση με τον ΟΛΠ

29-01-2011: Δελτίο Τύπου της ΔΚΠ «Καλή Μέρα» καταπέλτης έναντι ΟΛΠ και άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Δελτίο τύπου Δήμου (01-02-11):   Όχι στο οικολογικό απαρτχαιντΔεν είναι δυνατόν οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδιαλέγονται με διορισμένες διοικήσεις, οι οποίες όχι μόνο επιβουλεύονται, αλλά ουσιαστικά βιάζουν τους ελεύθερους χώρους και εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Εμείς μιλάμε απευθείας με τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού και καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς, να σκύψουν στο πρόβλημα και επιτέλους να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης των ακτών για τους πολίτες.»

01-02-11: Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΛΠ. Στις 09.30 και για μια ώρα, έγινε η συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Ο.Λ.Π. Α.Ε., ξεκινώντας έτσι τις κινητοποιήσεις που απεφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, ενάντια στα σχέδια του Ο.Λ.Π. για πλήρη τσιμεντοποίηση των ακτών της Δραπετσώνας.  Στην κατάληψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κερατσινίου, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι  και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ηλια Πατιδης.

Δελτίο τύπου ΟΛΠ (1-02-11):  «Ο Δήμαρχος παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Ο.Λ.Π. Α.Ε. για θέματα τα οποία άπτονται της λιμενικής πολιτικής του Οργανισμού στον εμπορικό λιμένα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν, αύριο, Τετάρτη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ. καθηγητή κ. Νικολάου Λίτινα.»

2-02- 2011: Συναντήσεις ΟΛΠ με δήμαρχο και διαπαραταξιακή επιτροπή και άλλους. Ρεπορτάζ από blog "Ανάπλαση"

Δελτίο τύπου Δήμου (πανηγυρικό!) «Σε πνεύμα σύμπνοιας και αγαστής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, …Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτης ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΣΕ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ των πολιτών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και αναφέρθηκε στην φιλοσοφία των παρεμβάσεων του ΟΛΠ, που μοναδική στόχευση έχουν να γίνει το λιμάνι αναγνωρισμένο διεθνώς, ως φιλοπεριβαλλοντικό (ecoport)… Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην θέληση του να ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ στο Δ.Σ. του ΟΛΠ, για την κατασκευή ανταποδοτικών έργων στην περιοχή.

3-02-2011:  Τελευταία ανακοίνωση τύπου ΟΛΠ : Η άποψη της σημερινής διοίκησης του ΟΛΠ Α.Ε. είναι ότι η κοινή προσπάθεια Δήμου και ΟΛΠ πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο μεγάλες παρεμβάσεις:
α. Την ανάδειξη της “Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά”, ως πόλου Τουρισμού και Πολιτισμού, έργο για το οποίο υπάρχει ευρύτατη συμφωνία μετά την παρουσίαση του Master Plan και β. Τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου στη λιμενοβιομηχανική περιοχήτων Λιπασμάτων με χώρους πρασίνου, παραλιών χώρων περιπάτου, αναψυχής, εστίασης και μαρίνας.